Mozaïek naar nieuwe Vloot geplaatst: 13 januari 2009.

MAASSLUIS - Het mozaïek op de gevel van de te slopen basisschool aan de Mgr. Bekkerslaan in Maassluis verhuist naar de nieuwbouw van De Vloot aan de Westlandseweg. Daar komt het aan de kopgevel te hangen. Het keramische kunstwerk uit 1956 is ontworpen door de bekende, vorige maand overleden, Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas. Uitzagen, restaureren en het inpassen in de nieuwbouw, kost in totaal zo'n 35.000 euro. De gemeente betaalt van dat bedrag 20.000 euro en wooncorporatie Maasdelta, eigenaar van De Vloot, 15.000 euro.

Op aandrang van de culturele raad, de historische vereniging en ook Elenbaas zocht de gemeente de afgelopen maanden naar een mogelijkheid het tegelmozaïek te behouden. Die is nu dus gevonden. Het gespecialiseerde bedrijf Art Conservation gaat het kunstwerk in zijn geheel in één stuk uitzagen. Het gaat om een gevelgedeelte van vier meter breed en zes meter hoog dat in een uithijskooi wordt geplaatst en getransporteerd. Deze operatie heeft volgende maand plaats, de herplaatsing pas na volgend jaar.

Bron: AD 28/09

 

Mozaïek is uitgezaagd en staat klaar in verhuiskooi

MAASSLUIS - Het tien ton wegende wandmozaïek van Wally Elenbaas wordt komende donderdag verplaatst naar dienstencentrum De Vloot. Het kunstwerk bevindt zich nu aan de gevel van de Prinses Christinaschool aan de Mgr. W.M. Bekkerslaan.

Het kunstwerk van vier bij zeven meter is door het gespecialiseerde bedrijf Art Conservation in één stuk uitgezaagd en in een kooi verpakt. Donderdagochtend vroeg wordt het werk op een dieplader gezet, waarna de twee uur durende rit naar De Vloot begint. Het transport rijdt over Laan 40-45. Op vrijdagmiddag is de onthulling bij de kopgevel van gebouw De Vloot aan de Westlandseweg.

Het wandmozaïek van Elenbaas is in 1956 bevestigd op de gevel van de dependance van de Prinses Christinaschool. De afbeelding stelt "de vrijheid en het spel der kinderen" en "het samenleven" voor. Toen de school leeg kwam te staan, werd besloten het gebouw te slopen. Maassluis moest, omdat er een kunstwerk in het geding kwam, contact opnemen met de Rotterdamse maker Wally Elenbaas. Toen is besloten het werk te herplaatsen. Elenbaas maakt zelf de verhuizing niet meer mee. Hij is in mei dit jaar overleden.

Het transport en de beschermende maatregelen voor het kunstwerk, goed voor 20.000 euro, zijn betaald door de gemeente. Woningbouwvereniging Maasdelta Maassluis zet 15.000 euro opzij voor de restauratiewerkzaamheden en overige kosten.

Bron: AD 24/11

 

Kunstwerk Elenbaas verplaatst        
 


Op spectaculaire wijze is donderdagmorgen vroeg het wandmozaïek uit de voormalige Prins Bernhardschool verplaatst. Het kunstwerk, dat ingemetseld zat in de school aan de Mgr Bekkerslaan, is na de sloop van de school bewaard gebleven.


Foto: Jan Steehouwer

Donderdagmorgen is het tien meter hoge werk in een stalen frame op een dieplader gezet en naar de Westlandseweg vervoerd. Daar is het metselwerk tegen de gevel van De Vloot geplaatst. Om de reis van de Sluispolder naar de Vloot te maken moesten tal van hindernissen worden genomen. Omdat het hoge kunstwerk niet onder de verkeersportalen door paste werd op de Laan 40-45 tegen het verkeer in gereden en ook de rotonde bij de Westlandseweg moest worden afgesneden. Even dreigde het transport te stranden voor het Havenplein. Deskundige verkeersbegeleiders wisten echter de bomen van de stationsweg te ontwijken en de levensgrote gemetselde muur langs de verkeerslichten te loodsen. Op 19 december wordt het wandmozaiek van kunstenaar Wally Elenbaas opnieuw onthuld bij De Vloot.

Bron: MC 27/11

 

Mozaïek Wally Elenbaas herplaatst

Vrijdag 19 december werd om 14:00 uur door wethouder John Scheerstra en Joost Mayer, vestigingsmanager van Maasdelta Maasluis een wandmozaïek onthuld van de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas aan de kopgevel van de Vloot aan de Westlandse weg. Staande op een hoogwerker verwijderde de heer Scheerstra het beschermende doek. De heer Mayer bleef vanwege zijn hoogtevrees veilig met beide benen op de grond.


Foto: Jan Steehouwer

Het mozaïek (voorheen aan de gevel van de inmiddels gesloopte dependance van de Prinses Christina School) werd gered en in overleg met de gemeente, Maasdelta en de kunstenaar werd besloten het kunstwerk te herplaatsen. Helaas overleed de heer Elenbaas op 21 mei 2008 en heeft hij de herplaatsing niet meer meegemaakt.

Van 18 januari 2009 tot 15 april 2009 zal het Gemeentemuseum aandacht besteden aan Wally Elenbaas. Het museum heeft vele grafische werken van hem in haar collectie en heeft onlangs nog een aantal werken geschonken gekregen.