wallyelenbaas.nl geplaatst: 19 januari 2010 Wandkunstwerk Wally Elenbaas gerestaureerd terug naar voorpagina
foto rechts: Het gerestaureerde moza•k in het ISH gebouw
 

Wandkunstwerk Wally Elenbaas gerestaureerd
Ymere kocht onlangs de voormalige Academie voor Lichamelijke Opvoeding in het Amsterdamse Stadsdeel Osdorp om het gebouw te ontwikkelen voor het opleidingsinstituut ISH. In de hal van het gebouw trof Ymere wandkunst aan. Onderzoek wees uit dat het een werk is van de onlangs overleden kunstenaar Wally Elenbaas (1912-2008). Elenbaas was een Rotterdamse kunstenaar, bekend van zijn fotografisch werk, lithografie en zeefdrukken. Ymere heeft het moza•ek in het ISH gebouw terug laten brengen in oude staat.

Wederopbouwkunst
In de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog bestond er vanuit de overheid een stimuleringsregeling voor kunst in overheidsgebouwen en scholen, waaruit ook dit werk is ontstaan. Het moza•ek is in de loop der tijd enigszins beschadigd geraakt, maar wel behouden gebleven, in tegenstelling tot veel andere in dezelfde tijd aangebrachte kunstwerken in dit soort gebouwen. Ymere heeft het werk door Restauratie Atelier Picard in oude staat terug laten brengen. Vorig jaar lieten we de ook de wandschildering Vogels en bloemen van Aart Roos aan het Timorplein restaureren. Ymere voert een actief kunstbeleid, met als uitgangspunt dat kunst belangrijk is voor de kwaliteit van en verbondenheid met gebouwen en buurten.

Dit najaar wordt opleidingsinstituut ISH feestelijk geopend. ISH is een uniek instituut, waar theater en sport samenkomen met alle vormen van straatcultuur, zoals skaten, breakdance, hiphop, rap, beatbox. Deze opleiding is in samenwerking met het ROC van Amsterdam en de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam tot stand gekomen. Ymere helpt met de aankoop en de verbouwing van het complex graag mee dit initiatief mogelijk te maken.

Meer informatie? Ineke Brunt, I.brunt@ymere.nl