wallyelenbaas.nl geplaatst op 28 juni 2011 terug naar voorpagina

 

 
 

 
klik op de foto voor een fotoverslag van Jaco Rus

Dag Firi,

Donderdag 26 mei was ik in Delft en heb daar de oudst nog bestaande wandschildering van Wally opgezocht.
De eerste wandschildering, die Wally maakte was in 1950 voor de tentoonstelling "Rotterdam Ahoy". Twee jaar later, in 1952, kreeg hij de opdracht om in het nieuwe gebouw van het Instituut voor Werktuig-, Scheeps- en Vliegtuigbouwkunde van de TU Delft (architect A. van der Steur) een wandschildering te maken.
Het gebouw zal in de loop van de tijd wel opnieuw zijn ingericht, want haaks op de schildering staat nu een wand. De schildering bevindt zich deels op de gang, deels in een werkkamer.
In de voorstelling zijn duidelijk de scheepsbouw, werktuigbouw, rekenen en tekenen aangegeven. Maar ook is veel ontspanning en natuur aanwezig, echter wel met de ingenieurs als toezichthouders.
Wat de kan en de wijnfles op de tekentafel doen is niet helemaal duidelijk. Het zal de eigen tekentafel geweest zijn die model heeft gestaan.
Na dit werk volgen er nog een paar wandschilderingen (Voor het stoomschip Rotterdam in 1953 - (zie o.a. http://wvdleek.photoape.com/album/photo/index.cfm?albumID=28701&photoPage=19) en voor de tentoonstelling E55 in 1955. Daarna zal hij vooral moza•eken en reli‘fs maken.

Daarover later meer.

met vriendelijke groeten, Jaco Rus