wallyelenbaas.nl geplaatst: 24 april 2015. terug naar voorpagina

Eindelijk was het zover. Het al een jaar lang beloofde boek met foto's van Wally Elenbaas en Esther Hartog is 23 april 2015 gepresenteerd door Flip Bool en Wim van Sinderen. En wel in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam, de plaats waar al de negatieven en veel foto's van Wally en Es worden bewaard.

Flip Bool vertelt over de periode voor de tweede wereldoorlog waar Wally , samen met o.a. Paul Schuitema de foto gebruikte als 'wapen in de klassenstrijd'. Zo kwam hij in contact met 'Links Richten' en de 'Arbeiders-fotografen'. Daarnaast vinden beschouwers van zijn andere foto's dat ze passen in het surrealisme, vanwege de sfeer, het onderwerp of de toegepaste techniek van dubbele belichting.
Wim van Sinderen vertelt over de periode waarin Wally en Es samen erotische foto's maken en soms leerlingen van de academie daarvoor uitnodigen. Als een broer van één van de leerlingen daarvan aangifte doet volgt een arrestatie. Oorspronkelijk van beide, maar Wally bereikt, met het op zich nemen van de schuld, dat Esther wordt vrijgelaten; haar baan bij de overheid komt niet in gevaar. Na een voorarrest van drie maanden volgt een veroordeling van acht maanden. Als daar nu op terug kijken is de veroordeling ingegeven door de preutse sfeer uit de vijftiger en zestiger jaren, weldra verdwenen, maar nog net een slachtoffer makend in het begin van de jaren zeventig. Een dramatische periode voor beiden, met hun herinneringen aan de gevangenneming en de onderduik in de oorlog.
Es laat het fototoestel met rust al maakt ze soms wel wat foto's van Wally. En Wally richt zich op zijn grafiek.
Als het maken van grafiek te veel inspanning gaat kosten komt het fototoestel weer tevoorschijn. Maar het onderwerp beperkt zich tot zijn huis en het uitzicht vanuit daar. Spelen met licht.
Een mooi boek is verschenen als monument voor hun beiden. Het toont het resultaat van hun samenwerking, die zo hecht was, dat we nu niet meer weten wie welke foto heeft gemaakt.

verslag van Jaco Rus, goede vriend van Wally en Es


Na afloop werden de vrienden, bekenden en verre familieleden van Wally en Esther uitgenodigd voor een tocht via de Rijnhavenbrug (met de Liefdesslotjes van de eeuwige liefde, overgewaaid vanuit Parijs) die de Wilhelminapier met Katerdrecht verbind naar Belvédere voor een toer door het Elenbaashuis (nog in renovatie) waarna de liefhebber kon aanschuiven voor het 'Wally & Es' diner in de Volkskeuken van Belvéder.

klik op een foto voor een beeldverslag

 

 

 

=