wallyelenbaas.nl geplaatst:3 mei 2020 ga terug naar voorpagina

Dat deze website zijn waarde weer heeft bewezen blijkt wel uit het contact dat Theo Brink uit Arnhem zocht. Hij wilde informatie en bevestiging hebben over de maker van een mozaïek. Dat mozaïek stond 'verweesd' in de tuin van het Museum Arnhem, helemaal onder aan de stuwwal, waar het museum op is gebouwd.
Hij veronderstelde dat Wally Elenbaas de maker was. Het museum kon hem geen verdere informatie verschaffen. Zijn vraag was wat wij ervan dachten.
Het was een verrassing; het stuk was onbekend.

Het werk is ongetwijfeld van Elenbaas. Het argument daarvoor is meerledig.
- De afbeelding is gelijk aan die op het grote mozaïek in het Huis van de Provincie in Arnhem.
 

 

 

=


- De achtergrond is weliswaar anders, maar heeft dezelfde driehoeken als kleurvariatie ter verlevendiging.
- Het formaat van het 'proefstuk' is ongeveer gelijk aan de delen waaruit het grote mozaïek is samengesteld (elk deel van 1 x 1 meter) gemaakt in Rotterdam en samengesteld in Arnhem).
- Van meerdere mozaïeken zijn proefstukken bekend.
- Wally gebruikte vaak eerder gemaakt grafisch werk als onderdeel van een mozaïek en ik kende zijn prent 'De Boot', gemaakt in 1953, een jaar voor het mozaïek in Arnhem (zie bijlage 'deboot...).


En dat het in het museum terecht is gekomen is wel verklaarbaar.
Gelijk met de opening van het mozaïek in Het Huis van de Provincie was er een tentoonstelling van werk van alle kunstenaars die hadden meegewerkt aan het Provinciehuis.
In de catalogus daarvan worden slechts vijf litho's genoemd. Maar dat het proefstuk daar ook tentoon is gesteld is wel aannemelijk.
Mooi dat er weer een werk aan de lijst ie toegevoegd.

met vriendelijke groeten,
Jaco
Rus